Blog

Hallókészülék elemek

Hallókészülék elemek

 


A hallókészülék elemek számos ember számára nélkülözhetetlenek a mindennapi életvitelhez. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki az elemekből, nem árt tisztában lennie az alábiakkal velük kapcsolatban.

 

Cink-levegő elemek

A cink-levegő elemek cinkből állnak, egy könnyen hozzáférhető, ezüstfehér színű fémből, melyet sokféle alkalmazáshoz használnak, nem csak hallókészülék elemekhez: sárgaréz előállításához és más fémek, például vas és acél galvanizálásához.
Az elemeknek a levegő szállítja az energiát, az oxigénnek való kitettség döntő fontosságú ahhoz, hogy képes legyen energiája biztosítására.
A cink-levegő elemek jelenleg négy méretben készülnek, a 10-es, 13-as, 312-es és a 675-es méretekben, melyeket a legtöbb gyártó színkódolással lát el a fogyasztók kényelmének érdekében. Ezek a színkódok:

10:   Sárga
13:   Narancs
312: Barna
675: Kék

Gyártótól függően az elemek általában kettő-négy évig tárolhatóak, a mai termékek alkotóelemeiknek köszönhetően sokkal hatékonyabbak, biztonságosabbak és sokkal kevesebb negatív hatással rendelkeznek a környezetre, mint a hallókészülék elemek korábbi generációi, mint például a higany-oxid termékek.

 

Higanymentes cink-levegő elemek

A korszerű cink-levegő elemek ma már higanymentes termékek. Ez évekkel ezelőtt nagy gondot jelentett, mivel a hallókészülék elemek általában tartalmaztak a higanyt. Az emiatti, lehetséges egészségügyi veszélyekkel kapcsolatos aggályokra válaszul "Mercury Free" elemek kerültek gyártásra, melyek megfelelnek a hallókészülékek specifikációival kapcsolatos nemzetközi protokolloknak. Környezetvédelmi szempontból is sokkal megfelelőbbek, mint higanyt tartalmazó társaik, melyekről tudjuk, hogy károsak a környezetre.

 

Az elemek karbantartása

Kérjük kezelje óvatosan hallókészülék elemeit, mivel ezek érzékenyebb termékek a külső beavatkozásokkal szemben, melyek befolyásolhatják működésüket. Ezen külső tényezők közé tartozik a magas hőségnek vagy hidegnek való kitettség, ha hallókészülékét a szükségesnél hosszabb ideig aktiválva tartja és az elem túl gyors felhasználása a szigetelő lap eltávolítása után. Mindezek kevésbé hatékony működéshez és gyenge teljesítményhez vezetnek.

  • Ne tegye ki szélsőséges hőmérsékletnek.
  • Lehetőség szerint válassza az alacsonyabb háttérzajú környezetben történő használatot.
  • A hallókészülék elemek hatékony kihasználása érdekében tartsa a hallókészülék elemen a szigetelő fület mindaddig, míg használata szükségessé nem válik.
  • Mielőtt az elemet a hallókészülékbe helyezné, várjon néhány percet, míg az elem a felületén elhelyezett nyíláso(ko)n keresztül reakcióba lép az oxigénnel. Az elemeken található fülek az elem frissességének megőrzése céljából vannak odahelyezve.
  • Kapcsolja ki készülékét, ha befejezte használatát és erre lehetősége van.

 

A hallókészülék elemek üzemideje

Az átlagos hallókészülék elemek üzemideje méretüktől és a hallókészülék energiafelhasználásától függően kb. három - harminc napig tart. Méretüknél - ebből adódóan kapacitásuknál - fogva a 675-ös elemek rendelkeznek a leghosszabb üzemidővel.

10    (5,8 x 3,6 mm):  kb. 3-5 nap
312  (7,9 x 3,6 mm):  kb. 3-10 nap
13    (7,9 x 5,4 mm):  kb. 6-14 nap
675 (11,6 x 5,4 mm): kb. 9-20 nap